Kapat

Yeni Doğan Buzağılar Çiftlikte Mutlu Mu?

Herkes yaşamları içerisinde stres altında olabilir. Özellikler büyükbaş hayvan bakımı yaparken her gün farklı bir sorun ortaya çıkabilir. Ancak sizin gibi hayvanlar da stres altına girebilir, bunu gözden kaçırmamanız gerekir. Sürü yönetiminde yeni doğan buzağıların sürüye adapte olması çok önemli bir konudur.

Yeni Doğan Buzağılar Çiftlikte Mutlu Mu?

Yeni Doğan Buzağılar da aynı insanlar gibi ilk doğum anından itibaren stres altına girebilir. Ahır, yem, hava değişikliği gibi etmenler buzağıların strese girmesine ayrıca etki edebilir. Peki, buzağılar bu kaygıdan nasıl uzak durabilirler?

1- Yeni Doğan Buzağıların Karnını Doyurun

Buzağıların bağışıklık sisteminin oturması için hazırlanan beslenme programı hayati önem taşımaktadır. Stres altındaki buzağıda bağışıklık sisteminin oturması zor olabilir ve bu gelişimini kötü etkilemektedir.

Ayrıca, stres altında kalmaması için beslenme sürecinde buzağılara probiyotik katkısının yapılması önemli bir destek sağlayabilir. Stres oluşmadan önce buzağının bağırsaklarının hazırlanması ve gelişmesi için faydalıdır.

2- Gerekli Önlemleri Önceden Alın

Bazı stres durumları önceden tahmin edilemez. Ancak, bu gibi durumlar için gerekli önlemler önceden alınabilir. Ahır değişikliği, konum değişikliği, yem değişikliği, sütten kesilme, aşılama ve muayene gibi işlemler vaktinden önce gerçekleştirilirse, buzağıları stres altına sokabilir. Stres altına girdikten sonra bu süreci atlatması uzun vakit alabilir. Ayrıca, buzağıların yeterli su içmelerine dikkat edin. Su içmeleri buzağıların kendilerini toplamaları ve iyileşmeleri açısından çok önemlidir.

Bir buzağı hasta olduğunda, enerjisinin büyük bir kısmını bu hastalıkla savaşmaya harcamaktadır. Stres öncesi ve sonrasında dışarıdan besin desteği içeren beslenme programı ile yeterli enerji desteği sağlanabilir.

3- Doğumdan Hemen Sonrası

Yeni doğan buzağı için en zorlu zaman doğumdan hemen sonrasıdır. Bağışıklık sistemi henüz gelişmemiştir. Bundan dolayı hastalığa karşı en korunmasız oldukları dönemdir. Bu dönemde buzağıyla alakalı tüm önlemleri almanız gerekmektedir. Dışarıdan kapabileceği bir mikrop bile, üzerinden atması için çok büyük enerji kaybettirebilir ve bu en büyük stres kaynağıdır. Sağlıklı buzağılar sürü yönetiminin doğru bir şekilde devam etmesi için en önemli yapı taşlarıdır.

Ara

4- Çiftlik Hayatına Hazırlayın

Yeni doğan buzağılar için gelişimini tamamladıktan sonra sürüye katılma süreci ve sürü yönetimi çok önemlidir. Bu süreçte hayvanın değişimi ani bir şekilde hissetmeden yapılması onu stresten uzak tutacaktır. Taşınması gerçekleşmeden önce gerekli beslenme programını tamamladığından emin olun. Yer değişikliği gerçekleştirdikten sonra da yeterli enerjiyi aldığına emin olmanız gerekmektedir. Sağlıklı beslenmemesi halinde stres altına girmesi çok muhtemel olabilir.

Yeni doğan buzağılar stresten uzak doğru beslenme ve bakımla sürüye kolay adapte olmasını sağlayın. Böylelikle daha mutlu hayvanlarınız olacaktır. Mutlu hayvanlarınız size daha fazla ve kaliteli süt verecektir.

BenimSürüm ile Takip Et Rahat Et

Günümüzde çiftliklerde oluşabilecek zararların önüne geçmek için sürü takip programları lüks değil ihtiyaçtır. Yurtdışında uzunca bir süredir karlılığı artırmak için bu tür sistemler kullanılmaktadır.

Süt verimini artırmak ve diğer tüm konular için siz de BenimSürüm Sürü Yönetim Programı kullanın. Detaylı özellikleri incelemek için tıklayın. Tüm bu özellikler için hemen sizde BenimSürüm sistemine dahil olabilirsiniz.

BenimSürüm ile ilgili gelişmelerinden haberdar olmak istiyorsanız Facebook sayfamızı takip edebilirsiniz. Sistem kullanımı ve ürünlerimiz ile ilgili videoları izlemek için Youtube kanalımıza abone olmayı unutmayın.

Çiftçi

Şu soruları olumlu yanıtlıyorsanız, BenimSürüm kullanabilirsiniz.

1. Akıllı bir cep telefonunuz ya da bilgisayarınız var mı? Internete erişiminiz var mı?

2. Günde 10 dakika çiftliğiniz için düzenli veri girmeye hazır mısınız?

3. Kızgınlık, tohumlama, kuruya çıkarma ve doğum gibi işlerde inekleri tek tek takip etmeniz gerektiğini biliyor musunuz?

4. Arada sırada da olsa, bazı işleri unuttuğunuz oluyor mu?

5. Size işlerinizi hatırlatacak bir yardımcınız olsa, çok daha verimli çalışabileceğinize inanıyor musunuz?

 

Çiftçilerimizden Dinleyin

BenimSürüm

Mastitis Tespit Cihazı - MastiPro

blog başlığı

SÜRÜ YÖNETİM PROGRAMI

Çiftliklerde Teknoloji Kullanımı Neden Önemlidir?

Çiftliklerde teknoloji kullanımının her bir hayvandan gelen maksimum verimle çok yakından bir ilişkisi bulunmaktadır.

blog başlığı

İNEKLERDE MASTİTİS

İneklerde Mastitis Sorunu ve Tespiti

Tüm dünyada süt endüstrisi için maliyetli bir meme hastalığı. Mastitis sorunu yaşayan işletmelerde somatik hücre sayısı arttığı için meme sağlığı olumsuz etkilenmekte, süt üretimi azalmaktadır.

blog başlığı

RASYON HAZIRLAMA

Süt İneği Yem Rasyonu Nasıl Yapılır?

Süt ineği yem rasyonu yaparken nelere dikkat edilmesi gerekir? Hangi konularda erken önlem alırsanız, süt ineğinden daha fazla verim alabilirsiniz?

BenimSürüm 600+ üzerinde firma tarafından kullanılıyor.

brands
brands
brands
brands
brands
brands

BenimSürüm - Sürü Yönetim Programı

Ücretsiz Kayıt Olun
© 2023 BenimSürüm.