Kapat

Süt İneği Yem Rasyonu Nasıl Yapılır?

Süt ineği yem rasyonu yaparken nelere dikkat edilmesi gerekir? Hangi konularda erken önlem alırsanız, süt ineğinden daha fazla verim alabilirsiniz?

Süt İneği Yem Rasyonu

Süt İneklerine Saman Verilmezse Sorun Olur Mu?

Süt ineğine saman verilmezse elbette sorun yaşanmaktadır. Hem de çok ciddi sorunlar yaşayabilirsiniz. Örneğin; hayvanları mekanik olarak doyuramazsınız, sindirim olayları istenilen düzeyde seyretmez, yeterince tükürük salgılanamaz, gübre şekillenemez, üretilen sütlerde yağ oranı düşer vb. daha sayamayacağımız kadar çok sindirim fizyolojisi sorunları ile karşılaşabilirsiniz.

BenimSürüm Sürü Takip Programı, süt ineğine rasyon hazırlarken size bu konuda son derece kolaylık sağlamaktadır. İşletmenizdeki yem stoğunuzu belirttikten sonra programdan bir reçete talep ediyorsunuz. Bu noktada BenimSürüm Sürü Takip Programı sizin yerinize Saman oranını belirlemektedir. Detaylarını aşağıdaki videomuzdan inceleyebilirsiniz.

Size Özel Rasyonu Hemen Hazırlatın

İşletmenizin ihtiyaçlarını girin ve hemen size özel rasyon önerilerini alın. Tamamen ücretsiz olarak kayıt olmanız yeterli.

Buzağıların Yem Sürecine Alıştırılması

Buzağıların büyütülmesi sırasında doğum sonrası ilk hafta ağız sütü tüketimi olarak ele alınır. İkinci haftadan itibaren de verilen normal yağlı süt ya da süt ikame yemi (buzağı maması, sıvı formda, buzağı içeceği) yanında hayvan başına 50 - 100 g kadar buzağı büyütme yemi ve bir o kadar da nitelikli (kaliteli) yonca kuru otu kullanılmaktadır.

Aslında bu evrede buzağılar pek öyle fazla miktar kesif yem ya da yonca kuru otu tüketmezler. Bunları böyle erken bir dönemde vermenin amacı, hayvanın katı yemleri de tüketmeye alıştırmak ve bu yemler üzerinden işkembeye farklı tür ve çeşit bakterilerin alınarak erken bir dönemde rumende iyi bir bakteri florasının oluşumuna olanak sağlamaktır. Bu yöntem dünyada sıkça kullanılan bir yöntem olarak bilinmektedir.

Dişi Buzağılarda Sütten Kesimden Sonraki Dönem

Sütten kesim sonrası dişi buzağıların (dişi düvelerin, dişi genç hayvanların), iyi bir gelişim sağlamaları ve ilk ileri gebelik evrelerine kadar nasıl rasyon hazırlanması cevabını, klasik hayvan besleme kitaplarında yada veteriner hekiminize danışarak bulabilirsiniz.

Ancak şunu da unutmayın ki başarı ile büyütülmüş ve de sütten kesilmiş buzağıların artık yemlenmesinde (hele dişi olanlarının, ilkine ileri gebe dönemlerine kadar) de ciddi bir sorunla karşılaşılmaz. Zira bu genç hayvanlar henüz gelişme evresindedir ve de canlı ağırlıkları henüz düşüktür.

Dolayısıyla toplamda günlük besin maddelerine olan gereksinimleri de yüksek değildir. Böylece bu hayvanların; kesif yemler kullanılmadan sadece (normalinde) orta (daha uygun olanı da) nitelikli her tür kaba yemlerin kullanılması ile yemlenmesi olasıdır. Ya da meralatma imkanı bulunan işletmelerde aynı grup hayvanların iyi bir meralatma ile ileri gebe dönemlerine kadar, meralarda otlatılarak yetiştirilmeleri olasıdır.

BenimSürüm Sığır Takip Programında Rasyon Nasıl Hazırlanmaktadır?

Birinci adım olarak, BenimSürüm Sığır Takip Programı üzerinden rasyon hazırlamak için öncelikle programa işletmenizde bulunan yem bilgilerini doğru ve eksiksiz bir şekilde girmeniz gerekmektedir. Program içerisinde 50 farklı yem çeşiti tanımlanmıştır. Sistemde bulunan yem dışında elinizde farklı bir yem bulunmakta ise Sığır Takip Programına ekleyebilirsiniz. İyi bir rasyon reçetesi hazırlanması için yem listesine ayrıca konsantre yem (fabrika yemi) eklemenizi de tavsiye ederiz.

Süt İneği Yem Rasyonu | BenimSürüm

İkinci adım olarak, yem listenizi sürü yönetim sistemine yükledikten sonra her hayvan için özel rasyon programı hazırlayabilirsiniz. Bir hayvanınızın kaç kilo canlı ağırlığının olduğunu, günlük süt verimini, süt yağını ve o hayvanın laktasyon gününü sisteme yazmanız gerekmektedir.

Süt İneği Yem Rasyonu | BenimSürüm

Üçüncü adım olarak, sisteme kaydetmiş olduğunuz yemden hangilerini kullanmak istediğinizi belirtiyorsunuz. Seçtiğiniz yemin günlük en az ve en fazla ne kadar kullanılması gerektiğini sizin sistem üzerinden belirtmeniz gerekmektedir.

Süt İneği Yem Rasyonu | BenimSürüm

Son olarak,bu üç adımı gerçekleştirdikten sonra Sığır Takip Programından rasyon reçetesi üretmesini istiyorsunuz. Program sizin adınıza belirtmiş olduğunuz bir hayvanınız için birden çok rasyon planı üretmektedir. Size uygun olan rasyon planını o hayvan için kullanabilirsiniz. Sürünüzde birden çok hayvanınız aynı kilo ağırlığına ve süt verimine sahip ise, oluşturduğunuz rasyon planını benzer hayvanlar için de kullanabilirsiniz.

Süt İneği Yem Rasyonu | BenimSürüm

Süt İneği Yem Rasyonu | BenimSürüm

BenimSürüm Sığır Takip Programı sayesinde işletmenizde nasıl rasyon hazırlanması gerekir problemi çözebilirsiniz. Bu sayede yem kullanımında maliyet açısından en yüksek verimi yakalayabilir, yanlış ya da fazla yem kullanımından kaçabilirsiniz. Ayrıca, hayvanlar için yapılan doğru rasyon reçeteleri ile süt verimi en yüksek seviyeye çıkabilir. Süt veriminin yüksek olduğu bir işletmede tabi ki gelir de aynı oranda yüksek olacaktır.

BenimSürüm ile Takip Et Rahat Et

Günümüzde çiftliklerde oluşabilecek zararların önüne geçmek için sürü takip programları lüks değil ihtiyaçtır. Yurtdışında uzunca bir süredir karlılığı artırmak için bu tür sistemler kullanılmaktadır.

Süt verimini artırmak ve diğer tüm konular için siz de BenimSürüm Sürü Yönetim Programı kullanın. Detaylı özellikleri incelemek için tıklayın. Tüm bu özellikler için hemen sizde BenimSürüm sistemine dahil olabilirsiniz.

BenimSürüm ile ilgili gelişmelerinden haberdar olmak istiyorsanız Facebook sayfamızı takip edebilirsiniz. Sistem kullanımı ve ürünlerimiz ile ilgili videoları izlemek için Youtube kanalımıza abone olmayı unutmayın.

Çiftçilerimizden Dinleyin

BenimSürüm

Mastitis Tespit Cihazı - MastiPro

blog başlığı

SÜRÜ YÖNETİM PROGRAMI

Çiftliklerde Teknoloji Kullanımı Neden Önemlidir?

Çiftliklerde teknoloji kullanımının her bir hayvandan gelen maksimum verimle çok yakından bir ilişkisi bulunmaktadır.

blog başlığı

İNEKLERDE MASTİTİS

İneklerde Mastitis Sorunu ve Tespiti

Tüm dünyada süt endüstrisi için maliyetli bir meme hastalığı. Mastitis sorunu yaşayan işletmelerde somatik hücre sayısı arttığı için meme sağlığı olumsuz etkilenmekte, süt üretimi azalmaktadır.

blog başlığı

RASYON HAZIRLAMA

Süt İneği Yem Rasyonu Nasıl Yapılır?

Süt ineği yem rasyonu yaparken nelere dikkat edilmesi gerekir? Hangi konularda erken önlem alırsanız, süt ineğinden daha fazla verim alabilirsiniz?

BenimSürüm 600+ üzerinde firma tarafından kullanılıyor.

brands
brands
brands
brands
brands
brands

BenimSürüm - Sürü Yönetim Programı

Ücretsiz Kayıt Olun
© 2023 BenimSürüm.