Kapat

Sığır Besisi Yapılırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Genç erkek sığırların büyüme dönemlerinde, uygun yemlerle, en kısa sürede ekonomik canlı ağırlıklarına ulaştırılmalarına besi denir. Peki, sığır besisi yapılırken nelere dikkat edilmeli? Rasyon hazırlarken hangi yemden ne kadar kullanmanız gerekir? Yem rasyonu için otomatik öneri veren bir sistem var mıdır? Gelin aklınızdaki tüm soru işaretlerini içeriğimizde birlikte inceleyelim.

Sığır Besisi Yapılırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Besi Danalarının Rasyonu Hakkında Önemli Bilgiler

Besi danaları arpa-buğday-mısır gibi taneli yemlerden tükettikleri zaman canlı ağırlık artışı sağlarlar. Taneli yemler daima iri kırılmış veya ezilmiş olmalı, kesinlikle un haline getirilmemelidir. Rasyon hazırlarken kaba yem, kesif yem, protein-enerji dengeleri çok önemlidir.

BenimSürüm Sığır Takip Programı ile sığır besisi hayvanlarınız için özel ya da grup şeklinde bir rasyon programı hazırlayabilirsiniz. Rasyon programında işletmenizde bulunan yem stoğu durumunuzu da net bir şekilde görebilirsiniz. Bu sayede mali hesaplamalarınızı da daha detaylı yapabilirsiniz.

Su ve yem tamamen serbest olmalıdır. Hayvanların yem tüketimi canlı ağırlıklarına orantılıdır. Yem değişikliklerinde ve ilk defa besiye başlandığında mutlaka 10-15 günlük alıştırma periyodu geçirilmelidir.

Hayvan Sağlığı Açısından Besiye Nasıl Başlanmalıdır?

Yoldan gelmiş, yol yorgunluğu, açlık, susuzluk, yem rasyonu değişikliği, vitamin mineral noksanlığı, iklim değişikliği gibi stres faktörlerine maruz kalmış danalara çiftliğe kabulde mutlaka uzun etkili bir antibiyotik uygulanmalıdır. Sığır besisi yerine gelen danalara iç parazitlere karşı kombine bir parazit ilacı kullanılmalı, ayrıca tüm danalar için dış parazit ilaçlaması yapılmalıdır.

BenimSürüm Sığır Takip Programı ile hayvanlarınızın muayene ve aşı geçmişini kolaylıkla kayıt altına alabilirsiniz. Bu sayede hangi hayvanların, ne gibi muayene veya aşı yapılması gerektiğini kolaylıkla tespit edebilirsiniz.

Sığır Besisi Yapılırken Nelere Dikkat Edilmeli? 2

Sığır Besisinde Görülen Önemli Hastalıklar Nelerdir?

Şap

Çok bilinen ve yaygın bir hastalıktır. Ağız ve ayaklarda yaralarla kendini gösterir. Büyük ekonomik kayıplara sebep olur. Düzenli aşılama yapmak, temizlik ve dezenfeksiyona dikkat etmek, besi yerine yeni gelen hayvanları diğerlerinden uzak bir yerde en az 10 gün karantinaya almak hastalıktan korunmayı sağlayabilir.

Hastalığın görüldüğü hallerde en yakın veteriner örgütüne haber vermek, başka enfeksiyonların bulaşmasını önlemek için uzun etkili bir antibiyotik kullanmak gerekir.

Solunum Sistemi Hastalıkları

Solunum sistemi hastalıkları stres faktörleri, virüsler ve çeşitli bakterilerin birlikte oluşturdukları, ekonomik kayıplara sebep olan problemlerdir. Stres faktörleri olarak nakliye, dengesiz rasyon, kötü barınak koşulları, ani iklim değişiklikleri sayılabilir. Hastalık görüldüğü takdirde uygun antibiyotik tedavisi yapılmalı ve koşullar düzeltilmelidir.

Topallıklar

Yükleme, indirme-bindirme esnasında danaların çeşitli darbelere maruz kalması topallıklara sebep olabilir. Taşıma araçlarına gereğinden fazla dana yüklememek, yükleme ve indirme sırasında dikkatli davranmak bu tip problemleri önleyebilir.

Besiciliğin Olmazsa Olmazları Düzenli Takip & Doğru Rasyon

Besicilik için birçok parametreyi takip etmeniz gerekir. Hayvanların belirli bir sürede, yem maliyetlerini gözeterek kilo almasını sağlamak aynı zamanda ciddi bir hesap kitap işidir. Tüm dengelerin kontrol altında tutulmadığı bir besi çiftliği maalesef zarar etmeye mahkumdur.

Üzülmeyin artık BenimSürüm sürü takip sistemi var. Bu program hayvan maliyetinden, ağırlık takibine, muhasebe kayıtlarından, otomatik yem rasyonu hazırlamaya kadar birçok konuda en büyük yardımcınız. Üstelik ister bilgisayarınızdan, ister tabletinizden, isterseniz de cep telefonunuzdan kullanabilirsiniz. Size uygun sürü takip programı paketini seçmek isterseniz hemen tıklayın.

Ara

 

BenimSürüm ile ilgili gelişmelerinden haberdar olmak istiyorsanız Facebook sayfamızı takip edebilirsiniz. Sistem kullanımı ve ürünlerimiz ile ilgili videoları izlemek için Youtube kanalımıza abone olmayı unutmayın.

Çiftçilerimizden Dinleyin

BenimSürüm

Mastitis Tespit Cihazı - MastiPro

blog başlığı

SÜRÜ YÖNETİM PROGRAMI

Çiftliklerde Teknoloji Kullanımı Neden Önemlidir?

Çiftliklerde teknoloji kullanımının her bir hayvandan gelen maksimum verimle çok yakından bir ilişkisi bulunmaktadır.

blog başlığı

İNEKLERDE MASTİTİS

İneklerde Mastitis Sorunu ve Tespiti

Tüm dünyada süt endüstrisi için maliyetli bir meme hastalığı. Mastitis sorunu yaşayan işletmelerde somatik hücre sayısı arttığı için meme sağlığı olumsuz etkilenmekte, süt üretimi azalmaktadır.

blog başlığı

RASYON HAZIRLAMA

Süt İneği Yem Rasyonu Nasıl Yapılır?

Süt ineği yem rasyonu yaparken nelere dikkat edilmesi gerekir? Hangi konularda erken önlem alırsanız, süt ineğinden daha fazla verim alabilirsiniz?

BenimSürüm 600+ üzerinde firma tarafından kullanılıyor.

brands
brands
brands
brands
brands
brands

BenimSürüm - Sürü Yönetim Programı

Ücretsiz Kayıt Olun
© 2023 BenimSürüm.