• BLOG
  • İnekleriniz Yeteri Kadar Su İçiyor Mu?

İnekleriniz Yeteri Kadar Su İçiyor Mu?

Su tüketimi süt üretimin temelidir. Çiftçiler hep rasyona odaklanıyor olsalar da, kaliteli su tüketimi hem çözülmesi kolay, hem etkisi yüksek bir etmendir.

Bilindiği gibi sütün %90’ı sudan oluşmaktadır. Hayvanların doğru su tüketimi için de iki kriter bulunmaktadır: Miktar ve Kalite. İneklerin Su Tüketimi ve bu sürecin yönetimi hakkında birkaç konuya değineceğiz.

18 Kasım 2022   |    su tüketimi, çiftlik yönetimi, yeteri kadar su, su içmek

İnekleriniz Yeteri Kadar Su İçiyor Mu? | Benim Sürüm

İneklerin İhtiyacı Olduğu Anda Su İçmeleri Gerekmektedir

İnekleriniz günün her saatinde su içmektedir. Ancak, günün en yoğun su içme zamanları sağımdan ve yemek yedikten sonra olmaktadır. Hayvanlar yemek için belli bir yol gidiyorlar ve hepsi grup halinde yemek yiyorlar. Bundan dolayı aynı anda su içecektirler.

Grup halinde su içerken ürkek inek, baskın ineğin yanında arka planda kalabilir ve yeteri kadar su ihtiyacını karşılayamaz. Bu durumda her ineğin su kaynağına eşit seviyede ulaşması gerekmektedir. İneklerin Su Tüketimi eşit seviyede olmalıdır.

Çiftlik Yönetiminde, işletmenizin yapısına ve hayvanlarınızın sayısına göre su içecekleri alanları doğru bir şekilde planlamanız gerekmektedir. Yeteri kadar su içemeyen ineğiniz, istediğiniz süt miktarını size vermeyebilir.

Su Tüketimi, Üreme Döngüsünü Etkilemektedir

Sağım ineklerinin Laktasyon dönemi, İneklerin Su Tüketimi oranını arttırmaktadır. Kuru döneme girmiş inekler için yemek yemek kadar, su içmek de önemli bir durumdur. Yemek yiyip, su içerek yediklerini sindirmeleri gerekmektedir. Böylece laktasyona geçiş süreçleri daha kolay ve sorunsuz olacaktır.

Ayrıca, kızgınlık zamanlarında hayvanların su içmeleri çok önemlidir. Yeterli seviyede su içmemeleri kızgınlık dönemlerinde strese sebep olabilir. Stres de ineklerin süt verimini azaltmaktadır. Bu dönemlerde hayvanların su kaynağına kolay bir şekilde ulaşabilmesi önemlidir.

Suyun Temiz ve Kaliteli Olması Gerekmektedir

Çiftlik Yönetiminde su kalitesinin yönetimi zor olan bir konu olabilir. Hayvanların içmekte olduğu suların temiz ve kaliteli olması hakkında özellikle üzerinde durmanız gerekmektedir. Düzenli bakım ve temizlik tamamen sizin elinizdedir. Hayvanlarınızın kötü kokulu ya da hastalık bulaştırma riski olan suyu içmelerini istemezsiniz.

Çiftliğinizin etrafında sanayi fabrikalarının olmamasına dikkat edin. Sanayi fabrikaları bulunması halinde de suyunuzu düzenli olarak test edin. Sudan kaynakları hayvanlarınızın sağlığını etkileyebilecek dış etkenleri her zaman kontrol edin. Hayvanlarınızın kaliteli su içmesi, kaliteli süt vermeleri anlamına gelmektedir.

Doğru çiftlik yönetimi sayesinde hayvanlarınız daha mutlu olabilirler ve size daha verimli süt verebilirler. Unutmayın, sizin mutluluğunuz hayvanlarınızın mutluluğuyla birlikte artacaktır.
Çiftçi

Şu soruları olumlu yanıtlıyorsanız

1. Akıllı bir cep telefonunuz ya da bilgisayarınız var mı? Internete erişiminiz var mı?

2. Günde 10 dakika çiftliğiniz için düzenli veri girmeye hazır mısınız?

3. Kızgınlık, tohumlama, kuruya çıkarma ve doğum gibi işlerde inekleri tek tek takip etmeniz gerektiğini biliyor musunuz?

4. Arada sırada da olsa, bazı işleri unuttuğunuz oluyor mu?

5. Size işlerinizi hatırlatacak bir yardımcınız olsa, çok daha verimli çalışabileceğinize inanıyor musunuz?

 

BenimSürüm kullanabilirsiniz.

BenimSürüm ile Takip Et Rahat Et

Günümüzde çiftliklerde oluşabilecek zararların önüne geçmek için sürü takip programları lüks değil ihtiyaçtır. Yurtdışında uzunca bir süredir karlılığı artırmak için bu tür sistemler kullanılmaktadır.

Süt verimini artırmak ve diğer tüm konular için siz de BenimSürüm Sürü Yönetim Programı kullanın. Detaylı özellikleri incelemek için tıklayın. Tüm bu özellikler için hemen sizde BenimSürüm sistemine dahil olabilirsiniz.

 

Bizden haberdar olmak için Facebook sayfamızı takip edebilirsiniz. Sistem kullanımı ve ürünlerimiz ile ilgili videoları izlemek için Youtube kanalımıza abone olmayı unutmayın.

Program hakkında detaylı bilgi ve satın alma işlemleri için uzmanlarımız size ulaşsın.

Çiftçilerimizden Dinleyin

Sistemi Görün (Süt İşletmeleri)

Sistemi Görün (Besi İşletmeleri)

ÖZELLİKLER

Hayvan Yönetimi

Hayvan Yönetimi

BenimSürüm ile her bir hayvana ilişkin bütün verileri kaydedebilir, hayvanları gruplayabilir, buna göre listeler elde edebilirsiniz.

Hastalık & Muayene

Muayene, Aşı ve Tedavi

Hayvanlarınıza yaptığınız aşı ve muayene işlemlerini kayıt altında tutabilir, uygulanan tedavi süreçlerini yönetebilirsiniz.

Üreme ve Tohumlama Takibi

Tohumlama Takibi

Verimli büyüme oranının yakalanması ve sürünün sağlıklı büyümesi için üreme ve tohumlama süreçlerini takip edebilirsiniz.

Süt Takibi

Süt Takibi

Çiftliğinizin süt üretimini ister genel, isterseniz de bireysel olarak takip edebilir, hayvan süt verimlerini elde edebilirsiniz.

Maliyet Hesaplama

Maliyet Yönetimi

Rasyon maliyetleri ve diğer tüm işletme giderleri ile hayvanların kilo almalarına dayalı gelir kalemlerinizi tek bir ekranda yönetebilirsiniz.

Rasyon

Yem Yönetimi

Gruplandırdığınız hayvanlarınıza istediğiniz tarihler arasında uyguladığınız yem planlarınızı sisteme kaydedebilirsiniz.

 

ETBIS - www.benimsurum.com
ETBİS - Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi, e-ticaret aktörlerinin kayıt altına alınması amacıyla Ticaret Bakanlığı tarafından oluşturulmuş bir bilgi sistemidir. BenimSurum.com kayıtlarına buraya tıklayarak erişebilirsiniz.