• BLOG
  • İneklerde Mastitis Sorunu ve Tespiti

İneklerde Mastitis Sorunu ve Tespiti

İneklerde Mastitis, tüm dünyada süt endüstrisi için maliyetli bir meme hastalığı. Mastitis sorunu yaşayan işletmelerde somatik hücre sayısı arttığı için meme sağlığı olumsuz etkilenmekte, süt üretimi azalmaktadır. Tedavi masrafları ve iş gücü kaybı ise giderleri oldukça artırmaktadır.

18 Kasım 2022   |    ineklerde mastitis, mastitits tespit, meme hastalığı, somatik hücre, süt analiz cihazı

İneklerde Mastitis Sorunu | Benim Sürüm

İneklerde Mastitis olgularında, sütün miktar olarak azalmasının yanında üretilen sütün kalitesi de bozulmaktadır. Bu nedenle süt ürünlerinin raf ömrü kısalmakta ve firmalar itibar kaybetmektedir. Bahsedilen bu olumsuzluklardan daha da önemlisi, mastitisli ineklerden elde edilen süt ve süt ürünleri insan sağlığını da tehdit etmektedir. Kısaca meme sağlığı, işletme devamlılığını sağlamak, tüketiciye kaliteli ürün sunabilmek ve halk sağlığı için mutlaka korunmalıdır.

Süt ineklerini en fazla etkileyen hastalıklardan biri olan mastitis, üreme olaylarında da aksaklıklara neden olmaktadır. Mastitis doğum sonrası dönemdeki süt ineklerinin yumurtalık faaliyetlerini etkilemektedir. İneklerde mastitis yumurtalıklarında yetersiz luteolisis ya da foliküler fazın uzaması sonucunda üreme olayları etkilenmekte ve kızgınlık belirtilerinin geç görülmesine neden olmaktadır.

Yapılan bir çalışmada doğum sonrası dönemde mastitise yakalanan ineklerde luteal aktivitenin başlaması ve kızgınlık belirtilerinin görülmesi daha geç meydana gelmiştir.

Başka bir çalışmanın sonuçlarına göre ilk tohumlamadan önce mastitis olan ineklerde mastitis olmayanlara göre buzağılama ile tohumlama arası süre 4 gün uzamış, ilk tohumlamada gebelik oranı %7 azalmış ve yavru atma oranı %6 artmıştır.

Günümüzde, özellikle entansif süt sığırcılığı işletmelerinde meme sağlığı kontrol programlarının önemi anlaşılmış ve bu programlar doğrultusunda uygun önlemler alınmaktadır. Ancak meme bezi, anatomik ve fizyolojik özellikleri bakımından enfeksiyonlara oldukça açıktır.

Tüm alınan önlemlere rağmen, işletmelerde meme hastalıkları şekillenmekte, bunlardan bir kısmı tedavi edilebilirken, büyük bir kısmı ya tedavi edilememekte ya da geçici bir süre baskılanabilmektedir. Baskılanan enfeksiyonlar ise bir süre sonra nüksedebilmektedir.

İneklerde Mastitis Sorunu ve Tespiti

İneklerde Subklinik Mastitis Nasıl Tespit Edilir? Tabi ki Süt Analiz Cihazı ile...

Mastitis Tespit Cihazı süt ineklerinin meme yangısı oluşmadan önce size uyarı verir. Subklinik Mastitis için geliştirilen bu cihazı sağım sistemleri ve mobil sağım makinelerine süt hortumu üzerinden takarak kolayca kullanabiliyorsunuz. Meme yangısı başlangıcı şüphesi oluştuğu anda otomatik olarak sizi bilgilendirir. Erken önlem bildirimi ile hayvanınıza gerekli tedaviyi yaptırarak büyük ve yorucu masraflardan kurtulabilirsiniz.

İneklerde Mastitis Sorunu ve Tespiti

Mastitis Tespiti için Çözüm Açık

Mastitis bir süt çiftliğinin başına gelebilecek en kötü şeylerden biri desek abartmış olmayız Çünkü hem süt verimini kalıcı olarak düşürme potansiyeline sahip hem de bulaşıcı. Üstelik bu hastalık her çiftlikte bulunur ve kolayca bulaşabilir. Buna karşın erken teşhis edildiğinde kolaylıkla kontrol altına alınabilir ve tedavi edilebilir. Özellikle subklinik mastitis için zor olan tedavi değil teşhistir.

Bunun için gözleme güvenmek yerine diğer yöntemleri tercih etmeniz sizi uzun vadede büyük zararlardan kurtarır. En kolay çözüm ise sağım hattına takacağınız minicik bir süt analiz cihazı. Bu cihaz sayesinde her sağımda otomatik mastitis kontrolü yapabilir. Somatik hücre sayısı tehlike arz ediyor ise cep telefonunuza bildirim alabilirsiniz.

Erken teşhis ve tedavi ile sürünüzün süt verimini koruyabilirsiniz. Mastitis Tespit Cihazı hakkında detaylı bilgi almak için hemen tıklayın.

 

İneklerde Mastitis Sorunu ve Tespiti

BenimSürüm ile Takip Et Rahat Et

Günümüzde çiftliklerde oluşabilecek zararların önüne geçmek için sürü takip programları lüks değil ihtiyaçtır. Yurtdışında uzunca bir süredir karlılığı artırmak için bu tür sistemler kullanılmaktadır. Detaylı özellikleri incelemek için tıklayın. Tüm bu özellikler için hemen sizde BenimSürüm sistemine dahil olabilirsiniz.

BenimSürüm ile ilgili gelişmelerinden haberdar olmak istiyorsanız Facebook sayfamızı takip edebilirsiniz. Sistem kullanımı ve ürünlerimiz ile ilgili videoları izlemek için Youtube kanalımıza abone olmayı unutmayın.

Program hakkında detaylı bilgi ve satın alma işlemleri için uzmanlarımız size ulaşsın.

Çiftçilerimizden Dinleyin

Sistemi Görün (Süt İşletmeleri)

Sistemi Görün (Besi İşletmeleri)

ÖZELLİKLER

Hayvan Yönetimi

Hayvan Yönetimi

BenimSürüm ile her bir hayvana ilişkin bütün verileri kaydedebilir, hayvanları gruplayabilir, buna göre listeler elde edebilirsiniz.

Hastalık & Muayene

Muayene, Aşı ve Tedavi

Hayvanlarınıza yaptığınız aşı ve muayene işlemlerini kayıt altında tutabilir, uygulanan tedavi süreçlerini yönetebilirsiniz.

Üreme ve Tohumlama Takibi

Tohumlama Takibi

Verimli büyüme oranının yakalanması ve sürünün sağlıklı büyümesi için üreme ve tohumlama süreçlerini takip edebilirsiniz.

Süt Takibi

Süt Takibi

Çiftliğinizin süt üretimini ister genel, isterseniz de bireysel olarak takip edebilir, hayvan süt verimlerini elde edebilirsiniz.

Maliyet Hesaplama

Maliyet Yönetimi

Rasyon maliyetleri ve diğer tüm işletme giderleri ile hayvanların kilo almalarına dayalı gelir kalemlerinizi tek bir ekranda yönetebilirsiniz.

Rasyon

Yem Yönetimi

Gruplandırdığınız hayvanlarınıza istediğiniz tarihler arasında uyguladığınız yem planlarınızı sisteme kaydedebilirsiniz.

 

ETBIS - www.benimsurum.com
ETBİS - Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi, e-ticaret aktörlerinin kayıt altına alınması amacıyla Ticaret Bakanlığı tarafından oluşturulmuş bir bilgi sistemidir. BenimSurum.com kayıtlarına buraya tıklayarak erişebilirsiniz.