• BLOG
  • İneklerde Kızgınlık Nasıl Anlaşılır?

İneklerde Kızgınlık Takibi Nasıl Yapılır?

Süt inekleri yetiştiricisinin en önemli gelirini süt üretimi oluşturmaktadır. Bir süt ineklerinin ömrü boyunca maksimum düzeyde süt üretebilmesi için öncelikle erken yaşta damızlıkta kullanılması ve her yıl sağlıklı bir buzağı doğurması istenir. Bundan dolayı ineklerde kızgınlık takibi çok önemlidir.

18 Kasım 2022   |    ineklerde kızgınlık, kızgınlık takibi, nasıl yapılır, kızgınlık takip, gizli kızgınlık

İneklerde Kızgınlık Nasıl Anlaşılır? - BenimSurum

Bu isteğin yerine getirilmesi her zaman mümkün olmamaktadır. Birçok ülkede hayvan başına süt veriminin artırılmasına karşılık üreme performansı kötüleşmiştir. Örneğin, Amerika Birleşik Devletleri nde son 40 yılda inek başına süt veriminin iki katına çıkmasına karşın, servis periyodu 40 gün kadar uzamıştır.

Dişi sığırların üreme sorunları, kızgınlık gösteren ineklerin saptanamaması, tohumlamaların uygun zamanda yapılamaması ve ya yanlış yapılması, döllenme başarısızlıkları, erken embriyonik ölümler, yavru atmalar ve buzağılama sorunları şeklinde sıralanabilir. Bununla birlikte üreme etkinliğini etkileyen en önemli faktör kızgınlık gösteren tüm ineklerin saptanamamasıdır.

İneklerde Kızgınlık tespiti konusuyla ilgili iki temel sorun bulunmaktadır. Bunlardan ilki ve daha yaygın şekilde görüleni, kızgın olan ineklerin saptanamamasıdır. Nitekim, süt ineklerinde kızgınlığın sürüden sürüye % 30 ile % 70 gibi değişen oranlarda saptanamadığı ve her kaçırılan kızgınlığın servis periyodunda 40 günlük bir gecikmeye neden olduğu bildirilmiştir.

Çeşitli fizyolojik (hastalık, ayak ve bacak problemleri, besleme noksanlıkları vb) ve çevresel (sıcaklık stresi, ahır zeminin kötü olması vb) gibi faktörlerde hayvanın kızgınlık belirtilerini dışarıdan rahatça gözlemlenebilecek belirgin bir şekilde göstermesini kısıtlamaktadır.

Kızgınlık saptamayla ilgili ikinci sorun ise kızgınlık göstermeyen ineklerin, kızgınlık göstermiş gibi tohumlanması yani kızgınlık tespitinin doğru yapılmamasından kaynaklanan sorundur. İyi bir üreme yönetimi için kızgınlığın doğru ve etkili bir şekilde saptanması en önemli konudur.

İneklerin Kızgınlık Göstermesi için Ne Yapmalı?

Bir inek gebe değilse her 21 günde bir kızgınlığa gelir. Bunun için özel bir şey yapmanıza gerek yoktur. Çünkü sağlıklı hormonal döngü bunu gerektirir.İneğinizin bu döngüde kızgınlığa geldiğini düşünmüyorsanız mutlaka bir veteriner hekim ile görüşmelisiniz. Çünkü rahimde herhangi bir hastalık görülmesi muhtemeldir. Aslında birçok çiftlikte yaşanan bu durum ineğin kızgınlık gösterme sorunu değildir. Bu tespitin yapılamıyor olmasıdır. Özellikle gizli kızgınlık konusunu gözlemle tespit etmek neredeyse imkansızdır.

Kızgınlığı Nasıl Tespit Ederim?

Her gün 15’er dakikadan en az 6 kez ineklerinizi gözlemleyin bu periyodları her gün aynı saatlerde yapın tıpkı sağım düzeni gibi.

İneklerinizin yerini ve gruplarını sık değiştirmeyin.

Sürekli personel ve veteriner hekim değiştirmeyin bırakın çalışanlarınız hayvanlarınızı tanısın.

Özetle sürünüz için her anlamda stabilite sağlayın ve dikkatle gözlemleyin. İneklerin kızgınlık göstermesi bu kadar kolayken bunu tespit etmek oldukça zor aslında.

İneklerde Kızgınlık Nasıl Anlaşılır? - BenimSurum

Peki Ya Gizli Kızgınlık?

İneklerde gizli kızgınlık çiftliklerde sıklıkla karşımıza çıkan bir sorundur. Sessiz kızgınlığı yakalamak gerçekten zor bir iş ve belirli bir sebebi yok. Peki, bu kadar yaygın olan bu durumu nasıl anlayacaksınız. Aslında oldukça kolay. Hayvanların boyunlarına takılan pedometrelerle gizli kızgınlık kolayca anlaşılabilir. Çünkü hayvan ne kadar gizli kızarsa kızsın, pedometreler en ufak hareketleri dahi yakaladıkları için, çok büyük oranda gizli kızgınlığı yakalamada başarı elde ediyorlar.

İneklerde Kızgınlık Takibi Actimoo ile Yapılır

Bu şartlar altında süt ineklerinde kızgınlık durumu, bir kişinin tespit etmesi için çok zor görülmektedir. Doğru cihazların kullanımı ile bu sorunun önüne geçilebilir. Hatta, çiftliğinizin üreme performansını %80 seviyelerine rahatlıkla çıkartabilirsiniz.

Actimoo Kızgınlık Tespit Sistemi, hayvanlarınızın hareketlerini 7/24 takip etmektedir. Bu veriler sayesinde hayvanınız belli bir hareket seviyesine ulaştıktan sonra kızgınlık sürecine girdiğini tespit etmektedir.

Tespit edildikten sonra size anında SMS ile bildirimi gerçekleştirmektedir. Böylece doğru kızgınlığı yakaladığınızda hayvanın gebe kalması çok daha kolay ve sağlıklı olur. Bu sayede gece ya da gündüz boşta kalan hayvanlarınızın kızgınlık sürecini rahatlıkla takip edebilirsiniz. Çiftliğinizin üreme performansını arttırmak için daha da geç kalmayın.

BenimSürüm ile Takip Et Rahat Et

Günümüzde çiftliklerde oluşabilecek zararların önüne geçmek için sürü takip programları lüks değil ihtiyaçtır. Yurtdışında uzunca bir süredir karlılığı artırmak için bu tür sistemler kullanılmaktadır. Detaylı özellikleri incelemek için tıklayın. Tüm bu özellikler için hemen sizde BenimSürüm sistemine dahil olabilirsiniz.

BenimSürüm ile ilgili gelişmelerinden haberdar olmak istiyorsanız Facebook sayfamızı takip edebilirsiniz. Sistem kullanımı ve ürünlerimiz ile ilgili videoları izlemek için Youtube kanalımıza abone olmayı unutmayın.

Program hakkında detaylı bilgi ve satın alma işlemleri için uzmanlarımız size ulaşsın.

Çiftçilerimizden Dinleyin

Sistemi Görün (Süt İşletmeleri)

Sistemi Görün (Besi İşletmeleri)

ÖZELLİKLER

Hayvan Yönetimi

Hayvan Yönetimi

BenimSürüm ile her bir hayvana ilişkin bütün verileri kaydedebilir, hayvanları gruplayabilir, buna göre listeler elde edebilirsiniz.

Hastalık & Muayene

Muayene, Aşı ve Tedavi

Hayvanlarınıza yaptığınız aşı ve muayene işlemlerini kayıt altında tutabilir, uygulanan tedavi süreçlerini yönetebilirsiniz.

Üreme ve Tohumlama Takibi

Tohumlama Takibi

Verimli büyüme oranının yakalanması ve sürünün sağlıklı büyümesi için üreme ve tohumlama süreçlerini takip edebilirsiniz.

Süt Takibi

Süt Takibi

Çiftliğinizin süt üretimini ister genel, isterseniz de bireysel olarak takip edebilir, hayvan süt verimlerini elde edebilirsiniz.

Maliyet Hesaplama

Maliyet Yönetimi

Rasyon maliyetleri ve diğer tüm işletme giderleri ile hayvanların kilo almalarına dayalı gelir kalemlerinizi tek bir ekranda yönetebilirsiniz.

Rasyon

Yem Yönetimi

Gruplandırdığınız hayvanlarınıza istediğiniz tarihler arasında uyguladığınız yem planlarınızı sisteme kaydedebilirsiniz.

 

ETBIS - www.benimsurum.com
ETBİS - Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi, e-ticaret aktörlerinin kayıt altına alınması amacıyla Ticaret Bakanlığı tarafından oluşturulmuş bir bilgi sistemidir. BenimSurum.com kayıtlarına buraya tıklayarak erişebilirsiniz.