• BLOG
  • Gizli Kızgınlık Nasıl Yakalanır?

Gizli Kızgınlık Nasıl Yakalanır?

19 Mart 2019   |    Gizli Kızgınlık, Kızgınlık göstermeme, Sessiz Kızgınlık, Pedometre, Actimoo

Gizli Kızgınlık Nasıl Yakalanır?

Gizli Kızgınlık, Kızgınlık göstermeme, Sessiz Kızgınlık bütün işletmelerin en büyük ortak sorunu.Normal bir inek kızana geldiği zaman hareketliliği artar, diğerlerinin üstüne atlamasına izin verir veya çara akıntısı olur. Ancak ineklerin bir kısmında bu belirtilerin bir kısmı olmayabilir, ya da kısa sürer, hatta bazılarında hiç bir belirti olmayabilir. İşte buna Gizli Kızgınlık denir.

Hemen herkesin ortak sorusu : Bu inek neden kızmıyor? Bir türlü kızana gelmedi? Aslında burada sorulması gereken soru, acaba bu inek kızıyor da biz mi kaçırıyoruz?

Ayrıca, ülkemizde küçümsenmeyecek sıklıkta rahim iltihabı, metritis ve yumurtalık kistleri vakaları görülmektedir. Rahim iltihabı tespit edildikten sonra ilaçla tedavisi oldukça kolay ve hızlıca çözümlenebilir. Yumurtalık kistlerinin farklı halleri olabilir, ama çoğunlukla bir veteriner muayene ettiği zaman hızlıca önlem alınabilir. metritis ise en tehlikeli hastalıktır; Uterus yangısı olarak da bilinir. Metritis’i tecrübeli bir veteriner ile kontrol edilmesi en doğru durumdur.

İneğinizin Kızgınlık Dönemini Neden Kaçırıyorsunuz?

Çiftçimiz elinden gelen bütün dikkati verdiği halde, bir türlü kızgınlık belirtilerini takip edemiyorsa, burada mutlaka bir sorun var demektir.Kızgınlık göstermiyor derken ne kadar emin olabiliriz? İneğiniz aslında kızgınlığa geliyor ve şu sebeplerle gözden kaçıyor olabilir :

Gece siz uyurken kızıyor olabilir mi?

İneklerin kızgınlık zamanı üzerinde yapılan bir çalışmaya göre hayvanların gece 23:00 – sabah 04:00 arası kızma oranı yaklaşık %27 olarak görülmektedir.

Sessiz bir şekilde kızıyor olabilir mi?

Böyle bir durumda çara akıntısı görülmez. Başka bir hayvana atlama görülmez yada diğer hayvanlar kızgınlıktaki hayvanlara atlama gerçekleştirmez.

Hava sıcaklığı kızgınlığı etkiliyor olabilir mi?

Özellikle, Ege kıyılarında ve Güney Doğu Anadolu’da sıcaklıkla beraber kızgınlık teşhisi daha da zorlaşır. Hatta bazı inekler hiç kızana gelmiyor olabilir.

Hayvanınız bağlı olabilir mi?

Kızgınlık döneminde, tespit için hayvanın serbest bir bölgede hareket etmesi çok önemlidir. En azından kızmasını beklediğiniz hayvanları bir alanda serbest halde tutmanız daha faydalı olabilir.

 

Gizli Kızgınlığı Nasıl Takip Edebilirsiniz?

Gizli kızgınlığa en kolay çözüm yolu BenimSürüm ve Actimoo işbirliği ile sunulan Kızgınlık Takip Sistemidir. Hayvanların boyunlarına takılan Pedometrelerle bu işi çözüldüğü artık bilinen bir gerçek.

Pedometreler en ufak hareketleri dahi yakaladıkları için, çok büyük oranda gizli kızgınlığı yakalamada başarı elde edilir.

Bizim önerimiz, özellikle gizli kızgınlığın daha sık görüldüğü işletmelerde hayvan sayısına göre belki dörtte biri kadar Pedometre temin ederek, özellikle sorun yaşanan hayvanlarda takibin bu cihazlarla yapılmasıdır. Bu sistem sayesinde kızgınlık dönemindeki hayvanların tespiti maksimum seviyede olmaktadır ve işletmenizin zararını minimuma indirmektedir.

Program hakkında detaylı bilgi ve satın alma işlemleri için uzmanlarımız size ulaşsın.

Çiftçilerimizden Dinleyin

Sistemi Görün (Süt İşletmeleri)

Sistemi Görün (Besi İşletmeleri)

ÖZELLİKLER

Hayvan Yönetimi

Hayvan Yönetimi

BenimSürüm ile her bir hayvana ilişkin bütün verileri kaydedebilir, hayvanları gruplayabilir, buna göre listeler elde edebilirsiniz.

Hastalık & Muayene

Muayene, Aşı ve Tedavi

Hayvanlarınıza yaptığınız aşı ve muayene işlemlerini kayıt altında tutabilir, uygulanan tedavi süreçlerini yönetebilirsiniz.

Üreme ve Tohumlama Takibi

Tohumlama Takibi

Verimli büyüme oranının yakalanması ve sürünün sağlıklı büyümesi için üreme ve tohumlama süreçlerini takip edebilirsiniz.

Süt Takibi

Süt Takibi

Çiftliğinizin süt üretimini ister genel, isterseniz de bireysel olarak takip edebilir, hayvan süt verimlerini elde edebilirsiniz.

Maliyet Hesaplama

Maliyet Yönetimi

Rasyon maliyetleri ve diğer tüm işletme giderleri ile hayvanların kilo almalarına dayalı gelir kalemlerinizi tek bir ekranda yönetebilirsiniz.

Rasyon

Yem Yönetimi

Gruplandırdığınız hayvanlarınıza istediğiniz tarihler arasında uyguladığınız yem planlarınızı sisteme kaydedebilirsiniz.

 

ETBIS - www.benimsurum.com
ETBİS - Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi, e-ticaret aktörlerinin kayıt altına alınması amacıyla Ticaret Bakanlığı tarafından oluşturulmuş bir bilgi sistemidir. BenimSurum.com kayıtlarına buraya tıklayarak erişebilirsiniz.