Kapat

BenimSürüm’de En Çok Tercih Edilen Sığır Irkları

Sığır türleri çeşitli özellikler açısından birbirinden farklıdır. Bazıları seleksiyon sonucunda daha yüksek verimli ırklara dönüşmüşlerdir. Çiftçilerimiz tarafından en çok kullanılan ve et-süt verimi bakımından en verimli ırkları hep birlikte inceleyeceğiz.

Sürü Yönetim Sistemimizde En Çok Tercih Edilen Sığır Irkları

  Yetiştiricilikte doğru ırklar kullanmak oldukça temel ve hayati bir öneme sahiptir. Bazı ırklar “kombine” sınıfındadır yani hem süt hem de et verimi yüksektir. Fakat sadece sütçü ya da sadece besi özelinde iyileştirilmiş ırklardan, kombine ırklara nazaran oldukça yüksek verimler elde edilmektedir. Bu bağlamda bizim akıllı sürü yönetim programımızı kullanan yetiştiricilerimiz de et ve süt verimi için farklı ırklardan faydalanmaktadır. Dünya çapında işletmelerini yöneten yetiştiricilerimiz, süt çiftlikleri için %72,7 oranında Holstein ırkını, %18,5 oranında Simental ırkını ve %2 oranlarında Montofon ve %2 melez ırklarını tercih etmektedir. Besi çiftlikleri için ise yetiştiricilerimiz %48 oranında Charolais ırkını, %22 oranında Limousin ırkını, %12 oranında Simental ırkını ve %10 oranında Montbeliard ırkını tercih etmektedir. Bu ırklar çeşitli bölgelerde yetiştirilmeye başlanmış ve birçoğu dünya genelinde tercih edilen ırklar haline gelmiştir. Bu ırklar dışında dünya genelinde çiftçilerin ağırlıklı olarak tercih ettiği, üst düzey verime ve potansiyele sahip 10 ırkı besi ve sütçülük kategorileri altında değerlendireceğiz.

Ücretsiz Kullanmaya Başlayın

BenimSürüm’ü hemen ücretsiz kullanmaya başlayın.
Ücretsiz kullanım, tüm işlevselliği sunar ancak hayvan sayısı ile sınırlıdır. Hemen üye olabilirsiniz.

SÜT VERİM YÖNLÜ EN İYİ SIĞIR IRKLARI


Holstein-Friesian (53 lt’e Kadar)


Holstein-Friesian, Kuzey Hollanda ve Friesland menşeli bir süt sığır türüdür. Oldukça büyük bir tür olmakla birlikte siyah-beyaz lekeleri ile ön plana çıkar. Uzun zamandır tercih edilmektedir. Süt üretme kapasiteleri nedeniyle oldukça değerlilerdir. Amerika Birleşik Devletleri nde Holstein-Friesians, diğer tüm sütçü ırklardan sayıca üstündür ve süt tedarikinin onda dokuzunu üretir. Bununla birlikte, sütün nispeten düşük bir tereyağı içeriği vardır. Sakin mizaçlı bir ırktır.


Holstein

Esmer (Montofon) (30 lt’e Kadar)


Montofon, İsviçre’ye özgü bir sığır ırkıdır ve muhtemelen var olan en eski ırklardan biridir. Bu sığırlar Amerika Birleşik Devletleri nde bir mandıra ırkı olarak sınıflandırılırken, diğer mandıra ırklarından daha ağır, kemikli ve daha kalın etli oldukları için genellikle başka yerlerde kombine bir cins olarak kabul edilirler. Montofonun rengi, açık kahverengi veya griden koyu tonlarına kadar değişir. Diğer süt sığırı ırklarına kıyasla ortalama yağ içerikli süt üreten iyi ve sürekli sağmallardır. Bu cins Türkiye, İtalya, Avusturya, Macaristan, Amerika Birleşik Devletleri, Meksika ve Güney Amerika ülkelerinde tercih ediliyor. Dayanıklı bir ırktır ve sıcaklık değişimlerinden çok etkilenmez.

Montofon

Simental (Fleckvieh) (25,4 lt’e Kadar)


 Simental, İsviçre, Avusturya ve Almanya ’nın batı bölgelerinin sığırlarının neredeyse yarısını oluşturmaktadır. Charolais ve Limousin ’den daha küçük olan Simental, süt, et ve yük için kullanılmıştır. Karakteristik beyaz lekelere sahip sarımsı kahverengi veya kırmızıdır. En yaygın ırklardan biridir. Kombine ırk olduğu için hem beside hem sütte kullanılabilir. Adaptasyon yeteneği yüksek olduğu için iklim değişikliğinden çok etkilenmez.

Simmental

Ayrshire (24,6 lt’e Kadar)


 Ayrshire sığırları, İskoçya ’nın güneybatısındaki Ayrshire ’dan gelen bir süt sığır türüdür. Yetişkin Ayrshire ineği 450 ila 600 kilogram ağırlığındadır. Ayrshireler tipik olarak kırmızı ve beyaz işaretlere sahiptir; kırmızı ve turuncu tonundan koyu kahverengiye kadar değişebilir. Çimi verimli bir şekilde süte dönüştürme kabiliyetleri ile bilinirler. Cinsin günümüzdeki güçlü yönleri kolay buzağılaması ve uzun ömürlü olmasıdır. Bu ırk oldukça düzgün meme yapısına sahiptir.


Sütçü Shorthorn (22 lt’e Kadar)


 Sütçü Shorthorn, Durham olarak da adlandırılan, çift amaçlı yetiştirilen sığır ırkı, diğer bir kombine ırktır. Shorthorn, 18. yüzyılın son çeyreğinde İngiltere nin kuzeyindeki Durham ilçesinin Teeswater bölgesindeki yerel sığırların seçici olarak yetiştirilmesi yoluyla geliştirildi. Dişileri ortalama 640-680 kg aralığındadır. Kısa boynuzlar, beyaz-kırmızı ağırlıklı ve karışık tüyleriyle tanınırlar. Sütün besin değeri için ortalama diyebiliriz.


Montbeliard (21 lt’e Kadar)


  Montbeliard, Doğu Fransa ’nın, Montbeliard bölgesinden dağılan bir süt sığırı türüdür. Ağırlıklı olarak sütçülük ve özellikle peynir yapımında kullanılır.
Hayvanlar kırmızı alacalı, beyaz başlı ve kısa boynuzlu tiptedir. Olgun inekler 600 ila 700 kg ağırlığındadır ve omuzlarında yaklaşık 145 cm boyunda durur ve olgun boğalar 900 ila 1.200 kg ağırlığındadır. Süt, kappa kazein BB varyantlarının yüksek sıklığından dolayı peynir yapımına özellikle uygundur ve daha yüksek peynir verimi sağlar.

Montbeliarde

 

BESİ YÖNLÜ EN İYİ SIĞIR IRKLARI


Hereford


   Adını İngiltere’deki Hereford Vadisi’nden almıştır. Erkekler için 900-1250kg, dişilerde 600-750 kg arası olabilir. Kırmızı-kahverengi renklerdedir. Başı, boynu alnı, göbek altı, ayak eklemleri ve kuyruk tüyleri beyaz olur. Sakin ve barışçıl yaşarlar. Sağlam kas, kemik ve tırnak yapıları vardır. Et kalitesi yüksektir ve eti çok yumuşaktır.

Hereford

Angus


  İskoçya kökenlidir. Aberdeenshire ve Angus bölgelerine özgü sığırlar melezlenerek besi kalitesi ve ağırlığı yüksek olan günümüz Angus ırkı elde edilmiştir. En önemli özelliği etinin kalitesidir. Diğer etçi ırklara göre daha kaliteli et üretimine olanak verir, çünkü et-yağ oranı düşüktür. Diğer ırklarda yağ oranı %35-56 lara varırken anguslarda bu oran %6-7 civarındadır. Erkekleri 1100 kg’a kadar çıkabilir. Dişiler için bu sayı 700 kg civarındadır.


Limousin


 Çok rahat ve sakin yapısından dolayı sürüye uygundur. Doğum kolaylığı ön plandadır. İsmini Fransa’nın Limousin bölgesinden alır. Aynı zamanda uzun görünüşleri de bu ismi taşımalarını sağlamıştır. Dişilerde 650-800 kg, erkeklerde 1000-1300 kg’a ulaşabilir. Genellikle açık ya da koyu kızıldır. Nadiren siyah görülebilir.

Limousine C

Charolais


 Ağırlıklı olarak açık renkte olup sarı ve beyaz tonları yoğunluktadır. Erkek için 1200-1400kg, dişilerde 800-950kg aralığındadır. Adını Fransa’daki Charolais bölgesinden almıştır. Zor şartlara dayanıklıdır. Hızlı kilo alma ve gelişme özelliği vardır. Ette yağ oranı azdır ve üstün kalite et üretir.

Charolais

BenimSürüm ile Takip Et Rahat Et

Günümüzde çiftliklerde oluşabilecek zararların önüne geçmek için sürü takip programları lüks değil ihtiyaçtır. Yurtdışında uzunca bir süredir karlılığı artırmak için bu tür sistemler kullanılmaktadır.

Süt verimini artırmak ve diğer tüm konular için siz de BenimSürüm Sürü Yönetim Programı kullanın. Detaylı özellikleri incelemek için tıklayın. Tüm bu özellikler için hemen sizde BenimSürüm sistemine dahil olabilirsiniz.

BenimSürüm ile ilgili gelişmelerinden haberdar olmak istiyorsanız Facebook sayfamızı takip edebilirsiniz. Sistem kullanımı ve ürünlerimiz ile ilgili videoları izlemek için Youtube kanalımıza abone olmayı unutmayın.

Çiftçilerimizden Dinleyin

BenimSürüm

Mastitis Tespit Cihazı - MastiPro

blog başlığı

SÜRÜ YÖNETİM PROGRAMI

Çiftliklerde Teknoloji Kullanımı Neden Önemlidir?

Çiftliklerde teknoloji kullanımının her bir hayvandan gelen maksimum verimle çok yakından bir ilişkisi bulunmaktadır.

blog başlığı

İNEKLERDE MASTİTİS

İneklerde Mastitis Sorunu ve Tespiti

Tüm dünyada süt endüstrisi için maliyetli bir meme hastalığı. Mastitis sorunu yaşayan işletmelerde somatik hücre sayısı arttığı için meme sağlığı olumsuz etkilenmekte, süt üretimi azalmaktadır.

blog başlığı

RASYON HAZIRLAMA

Süt İneği Yem Rasyonu Nasıl Yapılır?

Süt ineği yem rasyonu yaparken nelere dikkat edilmesi gerekir? Hangi konularda erken önlem alırsanız, süt ineğinden daha fazla verim alabilirsiniz?

BenimSürüm 600+ üzerinde firma tarafından kullanılıyor.

brands
brands
brands
brands
brands
brands

BenimSürüm - Sürü Yönetim Programı

Ücretsiz Kayıt Olun
© 2023 BenimSürüm.