Süt sığırı işletmelerinde gelirin buzağı ve süt üretimiyle sağlandığını hepimiz biliyoruz. Bu yüzden de döl verimi ile laktasyon yönetimi oldukça önemlidir.
Hem döl veriminin hem de süt veriminin optimum olabilmesi için; işletmenizdeki her ineğin yılda bir kez doğum yapması sağlanmalıdır. Ancak bu durum çoğu işletmede ölçülmediği gibi, takip de edilmez. Ve açıkçası birçok işletmenin havaya uçan karları, iki doğum arası sürenin 360 günden daha fazla olması sebebiyle karşımıza çıkmaktadır.
1. Her Yıla Bir Buzağı
Her inek buzağıladıktan sonra süt üretmeye başlamaktadır. Bu yüzden de süt veriminin optimum olması çok önemlidir. İneğinizin üreme performansını en üst seviyede tutmanız gerekmektedir.
Uygun zamanda tohumlama yaptırmanız ve gebelik sürecini doğru bir şekilde takip etmeniz gerekmektedir. Benim Sürüm Sığır Takip Programı ile hayvanınızın ne zaman tohumlanmaya hazır olduğunu takip edebilirsiniz. Bu sayede zamanında buzağılamayı sağlar, dolayısıyla veriminizin de artmasını sağlayabilirsiniz.
2. Süt Verimini Düşüren En Büyük Dert: HASTALIK
İneklerde süt verimini etkileyen en önemli hastalık Mastitistir. İneklerde Mastitis, süt veriminde ani düşüşlere sebep olarak ciddi boyutta ekonomik kayıplara neden olmaktadır.
Özellikle de belirti göstermeyen subklinik mastitisi teşhis etmek oldukça zor olduğu için, çiftliğinizde ineklerde mastitisi her zaman kontrol altında tutmanız gerekmektedir. ‘Mastitis Tespit Cihazı’ ile hayvanınız sağılırken hiçbir stres faktörüne maruz kalmadan ineklerde mastitis tespiti mümkün olmaktadır.
Bunun yanısıra doğum sonrasında meydana gelebilen Hipokalsemi, Ketozis, Retensiyo Sekundinarum gibi hastalıklar, ayak problemleri, topallık gibi sebeplerden de süt veriminde ani düşüşlere sebep olabilmektedir. Bu hastalıkların muayene zamanını, muayenenin hangi hayvanlara yapılması gerektiğini sistem üzerinden öğrenip, vakit kaybetmeden bu hastalıkların önüne geçebilirsiniz.
Sürü Yönetim Yazılımı
3. 2M Kuralı (Mutlu İnek = Maksimum Süt Verimi)
Çiftliğinizde ineklerin rahat bir şekilde barınabilmesi için ne kadar uğraşırsanız, hayvanlarınızın size ekonomik getirisi de o ölçüde artacaktır. Düzgün bir altlık yönetimi, temiz ve rahat yatacak yer, bolca gezinme alanı, kaliteli yemlerle besleme, ısı stresinden koruma gibi yöntemlerle hayvanınızın konforunu sağlayabilirsiniz. Özellikle havalar ısındığında, gün gün sistemden takip ettiğiniz hayvanlarınızda, ani süt verimi düşüşü, vücut kondüsyonunda düşüşler gözlemlerseniz, bütün parametreleri gözden geçirmeniz gerekecektir. Benim Sürüm Sığır Takip Programı sayesinde tüm bu değişiklikleri kolayca takip edebilirsiniz.

Şu soruları olumlu yanıtlıyorsanız, BenimSürüm kullanabilirsiniz.
1. Akıllı bir cep telefonunuz ya da bilgisayarınız var mı? Internete erişiminiz var mı?
2. Günde 10 dakika çiftliğiniz için düzenli veri girmeye hazır mısınız?
3. Kızgınlık, tohumlama, kuruya çıkarma ve doğum gibi işlerde inekleri tek tek takip etmeniz gerektiğini biliyor musunuz?
4. Arada sırada da olsa, bazı işleri unuttuğunuz oluyor mu?
5. Size işlerinizi hatırlatacak bir yardımcınız olsa, çok daha verimli çalışabileceğinize inanıyor musunuz?
Ortak Sorunlar ve Sorular
Çiftlik Sahibi ve Yöneticileri