• BLOG
  • 3 Adımda İnekte Süt Verimini Arttırmak

3 Adımda İnekte Süt Verimi Nasıl Arttırılır?

İneklerin süt verimi için buzağı üretiminin önemli bir rol oynadığını hepimiz biliyoruz. Bu yüzden de döl verimi ile laktasyon yönetimi oldukça önemlidir.

17 Kasım 2022   |    süt verimi, sütçü ırklar, yem tüketimi, ineğin süt verimi, fazla süt

İneklerde Mastitis Sorunu | Benim Sürüm

Hem döl veriminin hem de süt veriminin optimum olabilmesi için; işletmenizdeki her ineğin yılda bir kez doğum yapması sağlanmalıdır. Ancak bu durum çoğu işletmede ölçülmediği gibi, takip de edilmez. Ve açıkçası birçok işletmenin sütçü ırklarda havaya uçan karları, iki doğum arası sürenin 360 günden daha fazla olması sebebiyle karşımıza çıkar. Peki, bunu kolayca takip etmenin bir yolu var mıdır? Gelin tüm detayları içeriğimizde inceleyelim.

1. Fazla Süt için Her Yıla Bir Buzağı

Her inek buzağıladıktan sonra süt üretmeye başlamaktadır. Bu yüzden de fazla süt veriminin yolu buzağıdan geçiyor. Yani ineğinizin üreme performansını en üst seviyede tutmanız gerekiyor. Kızgınlık, tohumlama ve doğum konusu yoluna giren bir çiftlik süt verimi bakımından kolayca zengin olabilir. Her yıl bir buzağı veren bir inek için doğru formül tam olarak bu.

Uygun zamanda tohumlama yaptırmanız ve gebelik sürecini doğru bir şekilde takip etmeniz gerekmektedir. Benim Sürüm İnek Takip Programı ile hayvanınızın ne zaman tohumlanmaya hazır olduğunu takip edebilirsiniz. Bu sayede zamanında buzağılamayı sağlar, dolayısıyla verimlerinde artış gözlenir.

2. İneğin Süt Verimi Mastitisle Hiç Olmasın!

İneklerde süt verimini etkileyen en önemli hastalık Mastitistir. İneklerde Mastitis, süt veriminde ani düşüşlere sebep olarak ciddi boyutta ekonomik kayıplara neden olmaktadır.

Özellikle de belirti göstermeyen subklinik mastitisi teşhis etmek oldukça zor olduğu için, çiftliğinizde ineklerde mastitisi her zaman kontrol altında tutmanız gerekmektedir. ‘Mastitis Tespit Cihazı’ ile hayvanınız sağılırken hiçbir stres faktörüne maruz kalmadan ineklerde mastitis tespiti mümkün olmaktadır.

Bunun yanısıra doğum sonrasında meydana gelebilen Hipokalsemi, Ketozis, Retensiyo Sekundinarum gibi hastalıklar, ayak problemleri, topallık gibi sebeplerden de süt veriminde ani düşüşlere sebep olabilmektedir. Bu hastalıkların muayene zamanını, muayenenin hangi hayvanlara yapılması gerektiğini sistem üzerinden öğrenip, vakit kaybetmeden bu hastalıkların önüne geçebilirsiniz.

3. 2M Kuralı (Mutlu İnek = Maksimum Süt Verimi)

Çiftliğinizde ineklerin rahat bir şekilde barınabilmesi için ne kadar uğraşırsanız, hayvanlarınızın size ekonomik getirisi de o ölçüde artacaktır. Düzgün bir altlık yönetimi, temiz ve rahat yatacak yer, bolca gezinme alanı, kaliteli yemlerle besleme, ısı stresinden koruma gibi yöntemlerle hayvanınızın konforunu sağlayabilirsiniz. Özellikle havalar ısındığında, gün gün sistemden takip ettiğiniz hayvanlarınızda, ani süt verimi düşüşü, vücut kondüsyonunda düşüşler gözlemlerseniz, bütün parametreleri gözden geçirmeniz gerekecektir. Benim Sürüm Sığır Takip Programı sayesinde tüm bu değişiklikleri kolayca takip edebilirsiniz.

İneklerde Mastitis Sorunu ve Tespiti

Ayrıca Yem Tüketiminin Doğru Rasyon ile Yapılması Lazım

Rasyon, çiftçiler arasında hala bir muamma. Bazen maliyetler yüzünden bazen de bilinçsizlikten doğru rasyon hazırlama konusunda birçok çiftçimiz sınıfta kalıyor. Süt verimi ile rasyonun ise sandığınızdan çok daha derin bir ilişkisi var. Özellikle inek laktasyon dönemi rasyonu süt verimini ve hatta bir sonraki buzağılama dönemini etkileyen önemli bir konu.

Peki nasıl bir rasyon planlanmalı dediğinizi duyar gibiyim? Siz hiç endişelenmeyin. BenimSürüm rasyon modülü hayvanlarınızı ve çiftliğinizi tanır ve size özel rasyon planlarını ücretsiz olarak hazırlar.

İneklerde Mastitis Sorunu ve Tespiti

Tüm Bunlar için Veteriner, Danışman, Asistan Lazım Diyorsanız

Aslında yanılıyorsunuz çünkü BenimSürüm gibi hayvanlarınızı tanıyan bir sistemden uygun rasyon planını da alabilirsiniz. Gebelik takibi de yapabilirsiniz. Üstelik büyükbaş hayvanlarınızla ilgili tüm verileri yönetmekle kalmaz kolayca raporlayabilirsiniz de. Yani aradığınız personeller ister masaüstünde ister cepte sizin için çalışır ve onlara maaş ödemeniz gerekmez. Çözüme ihtiyaç duyduğunuz her noktada teknik ekibimiz ve yardım hattımız size destek olur.

Çiftçi

Şu soruları olumlu yanıtlıyorsanız

1. Akıllı bir cep telefonunuz ya da bilgisayarınız var mı? Internete erişiminiz var mı?

2. Günde 10 dakika çiftliğiniz için düzenli veri girmeye hazır mısınız?

3. Kızgınlık, tohumlama, kuruya çıkarma ve doğum gibi işlerde inekleri tek tek takip etmeniz gerektiğini biliyor musunuz?

4. Arada sırada da olsa, bazı işleri unuttuğunuz oluyor mu?

5. Size işlerinizi hatırlatacak bir yardımcınız olsa, çok daha verimli çalışabileceğinize inanıyor musunuz?

 

BenimSürüm kullanabilirsiniz.

 

Bizden haberdar olmak için Facebook sayfamızı takip edebilirsiniz. Sistem kullanımı ve ürünlerimiz ile ilgili videoları izlemek için Youtube kanalımıza abone olmayı unutmayın.

Program hakkında detaylı bilgi ve satın alma işlemleri için uzmanlarımız size ulaşsın.

Çiftçilerimizden Dinleyin

Sistemi Görün (Süt İşletmeleri)

Sistemi Görün (Besi İşletmeleri)

ÖZELLİKLER

Hayvan Yönetimi

Hayvan Yönetimi

BenimSürüm ile her bir hayvana ilişkin bütün verileri kaydedebilir, hayvanları gruplayabilir, buna göre listeler elde edebilirsiniz.

Hastalık & Muayene

Muayene, Aşı ve Tedavi

Hayvanlarınıza yaptığınız aşı ve muayene işlemlerini kayıt altında tutabilir, uygulanan tedavi süreçlerini yönetebilirsiniz.

Üreme ve Tohumlama Takibi

Tohumlama Takibi

Verimli büyüme oranının yakalanması ve sürünün sağlıklı büyümesi için üreme ve tohumlama süreçlerini takip edebilirsiniz.

Süt Takibi

Süt Takibi

Çiftliğinizin süt üretimini ister genel, isterseniz de bireysel olarak takip edebilir, hayvan süt verimlerini elde edebilirsiniz.

Maliyet Hesaplama

Maliyet Yönetimi

Rasyon maliyetleri ve diğer tüm işletme giderleri ile hayvanların kilo almalarına dayalı gelir kalemlerinizi tek bir ekranda yönetebilirsiniz.

Rasyon

Yem Yönetimi

Gruplandırdığınız hayvanlarınıza istediğiniz tarihler arasında uyguladığınız yem planlarınızı sisteme kaydedebilirsiniz.

 

ETBIS - www.benimsurum.com
ETBİS - Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi, e-ticaret aktörlerinin kayıt altına alınması amacıyla Ticaret Bakanlığı tarafından oluşturulmuş bir bilgi sistemidir. BenimSurum.com kayıtlarına buraya tıklayarak erişebilirsiniz.