Kapat

Sıcaklık Stresi Altındaki Süt İneklerinin Serinletilmesi

Sıcaklık stresi, sığır yetiştiriciliğinde önemli ekonomik kayıplara neden olmaktadır. Bu makalede, sıcaklık stresi altındaki süt sığırlarının serinletilmesi konusunda önemli bilgiler sunulacaktır. Sıcaklık stresi süt verim kayıplarından ziyade mastitis riskini yükseltme, döl tutma sorunu ve ölümlere neden olmasıyla da etkisini göstermektedir. Ayrıca performans kayıplarına ek olarak değişken tedavi, çiftleştirme masrafları, süt kalitesini düşürmekte, işgücünü artırmaktadır.

Sıcaklık Stresi Altındaki Süt İneklerinin Serinletilmesi

Sıcaklık Stresi ve Etkileri

Süt sığırlarında optimum çevre koşulları, sıcaklığı 13-18°C, oransal nemi %60-70, rüzgar hızını 5-8 km/saat ve orta derecede bir solar radyasyon olarak tanımlamaktadır. Ancak iklimsel koşulların daha ekstrem sınırlara doğru kayması durumunda, sığırlar üzerinde giderek artan bir stres oluşmaktadır. Bu stres, süt verimi düşüşüne neden olmakla kalmayıp, aynı zamanda mastitis riskini artırarak üreme sorunlarına ve ölümlere yol açabilmektedir.

Sıcaklık stresi, süt sığırlarının süt veriminde önemli düşüşlere neden olabilir. Örneğin, sıcaklık 24°C'yi aştığında süt veriminde düşüş başlayabilir. Bu nedenle sıcaklık stresine karşı önlem almak önemlidir. Bu önlemler, süt sığırlarının sağlığını ve verimini korumak için gereklidir.

Ücretsiz Kullanmaya Başlayın

BenimSürüm’ü hemen ücretsiz kullanmaya başlayın.
Ücretsiz kullanım, tüm işlevselliği sunar ancak hayvan sayısı ile sınırlıdır. Hemen üye olabilirsiniz.

Serinletme Sistemleri

Sıcaklık stresini azaltmak için çeşitli serinletme sistemleri kullanılabilir. Bu sistemler arasında gölgelikten yararlanma, havalandırma ve yeterli su temini bulunmaktadır. Ancak en etkili serinletme sistemlerinden biri, duş ve fan kullanılan evaporatif serinletme sistemleridir.

Evaporatif serinletme sistemleri, sıcak sulu bir ortamın hayvanların etrafına püskürtülmesi ve ardından fanlarla bu suyun buharlaştırılmasını içerir. Bu şekilde ortamdaki sıcaklık düşer ve sığırlar serinler. Bu sistem, özellikle sıcak ve nemli bölgelerde çok etkilidir.

Sıcaklık Stresi Altındaki Süt İneklerinin Serinletilmesi

Duş ve Fan Serinletme Sistemi

- Duş ve fan kullanılan serinletme sistemi, sıcaklık stresini azaltmak için etkili bir yöntemdir. Ancak bu sistemlerin doğru bir şekilde kurulması çok önemlidir. Bu sistemlerin kurulum esaslarına dikkat edilmelidir.

- Duş başlıkları, ineğin derisini ıslatacak büyüklükte damlalar oluşturmalıdır. Duş uygulaması, istenilen saatte ve süreyle çalışması için bir zamanlayıcı kullanılmalıdır. Ayrıca su akışını kontrol etmek için bir selenoid valf kullanılmalıdır.

- Fanlar, sıcak havanın uzaklaştırılması için kullanılır. İneklerin etrafındaki hava akımı, fanların özelliklerine ve yüksekliğine bağlıdır. Fanların doğru bir şekilde yerleştirilmesi önemlidir. İneklerin rahatça fanın altında durabileceği bir konumda olmalıdır. başlıkları, ineğin derisini ıslatacak büyüklükte damlalar oluşturmalıdır. Duş uygulaması, istenilen saatte ve süreyle çalışması için bir zamanlayıcı kullanılmalıdır. Ayrıca su akışını kontrol etmek için bir selenoid valf kullanılmalıdır.

İşletme Özellikleri

Serinletme sistemi kurulacak işletmenin belirli gereksinimleri vardır. Her inek için günlük su temini sağlanmalı, serinletme alanında gölgelik olmalı ve uygun havalandırma sağlanmalıdır. Ayrıca sistemin düzenli bakımı yapılmalıdır.

Sıcaklık stresi, süt sığırlarının sağlığı ve verimi üzerinde olumsuz etkilere neden olabilir. Bu nedenle sıcaklık stresini azaltmak için serinletme sistemleri kullanılmalıdır. Duş ve fan kullanılan serinletme sistemleri, etkili bir şekilde sığırları serinletebilir ve sıcaklık stresini önleyebilir. Ancak bu sistemlerin kurulumu ve bakımı doğru bir şekilde yapılmalıdır. İneklerin sağlığını ve verimini korumak için bu önlemlere dikkat edilmelidir.

blog başlığı

SÜRÜ YÖNETİM PROGRAMI

Çiftliklerde Teknoloji Kullanımı Neden Önemlidir?

Çiftliklerde teknoloji kullanımının her bir hayvandan gelen maksimum verimle çok yakından bir ilişkisi bulunmaktadır.

blog başlığı

İNEKLERDE MASTİTİS

İneklerde Mastitis Sorunu ve Tespiti

Tüm dünyada süt endüstrisi için maliyetli bir meme hastalığı. Mastitis sorunu yaşayan işletmelerde somatik hücre sayısı arttığı için meme sağlığı olumsuz etkilenmekte, süt üretimi azalmaktadır.

blog başlığı

RASYON HAZIRLAMA

Süt İneği Yem Rasyonu Nasıl Yapılır?

Süt ineği yem rasyonu yaparken nelere dikkat edilmesi gerekir? Hangi konularda erken önlem alırsanız, süt ineğinden daha fazla verim alabilirsiniz?

BenimSürüm 600+ üzerinde firma tarafından kullanılıyor.

brands
brands
brands
brands
brands
brands

BenimSürüm - Sürü Yönetim Programı

Ücretsiz Kayıt Olun
© 2023 BenimSürüm.